+36 20 984 3946 ipoly.natur@gmail.com
Oldal kiválasztása

Az EGYESÜLETRŐL

Egyesületünk önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek és magánszemélyek részvételével 2003 februárjában alakult meg. Szervezetünk elsősorban Budapesttől északra, a Börzsöny hegység nyugati és déli oldalán lévő településeken tevékenykedik, Verőcétől Bernecebarátiig.

Egyesületünk célkitűzései közé tartozik:

– az Ipolymente–Börzsöny Natúrpark és a hozzá kapcsolódó létesítmények fejlesztési terveinek kidolgozása, egyeztetése, ezek megvalósításában való együttműködés más szervezetekkel;

– az érintett települések természeti és épített környezetének, idegenforgalmának, gazdaságának összehangolt fejlesztése;

– a natúrpark területén környezeti nevelés és gyakorlati természetvédelem megvalósítása;

– az országhatáron átnyúló együttműködés keretei között, a határ szlovák oldalán natúrpark létrehozásának elősegítése, a fejlesztés és működtetés összehangolása, hosszú távon pedig a két szomszédos natúrpark egyesítése.

A szervezetünk történetében az első 5-6 év nagyon sikeres volt. Részt vettünk a vidékfejlesztési programok beindításában, megvalósításában az Alsó-Ipoly mentén, így többek között tanácsadást végeztünk pályázatok, projektek kapcsán; közösségfejlesztési tevékenységeket végeztünk; turisztikai portált hoztunk létre és működtettünk; megalkottuk a Börzsöny térségére a Natúrpark stratégiáját; részt vettünk a helyi termékek felmérésében és népszerűsítésében; turisztikai táblákat helyeztünk ki stb.

A 2010-es években is több tevékenysége volt Egyesületünknek, így az Alsó-Ipoly mentén általános iskolai felső tagozatosoknak állami pályázati forrásnak köszönhetően helyi identitást erősítő és vállalkozásfejlesztési ismereteket bővítő képzéssorozatot tartottunk 2014-ben. Részt vettünk a Vác és Környéke TDM Nonprofit Kft. létrehozásában 2011-ben, és a folyamatos működtetésében is szerepet vállaltunk. A turisztikai desztinációs menedzsment szervezet célja Vác környékén a turisztikai tevékenységek összehangolása és a szolgáltatások promóciója. Szervezetünk céljaival összhangban elsősorban a természetközeli turisztikai formák, így az ökoturizmus népszerűsítését képviseltük a munkában, valamint a hátrányos helyzetű Alsó-Ipoly mente „helyzetbe hozását”.

A Magyar Natúrpark Szövetség munkájának is részese voltunk az elmúlt években.

Sikeres KEHOP 5.4.1-es -pályázatunknak köszönhetően 2019-től szemléletformálási tevékenységet folytattunk a Dunakanyar-Börzsöny térségében energiahatékonyság témakörében. Öt térségi rendezvényen jelenünk meg a projektidőszak alatt standunkkal, szemléletformáló kiadványainkkal, játékainkkal, feladatainkkal. Így voltunk a 2019-es országos Természetjáró Fesztiválon, Verőcén, a nagymarosi Csípős Fesztiválon és a Szent István Napok rendezvényen 2021-ben. A projekt keretében gyerekfoglalkozásokat is tartottunk öt helyen, többek között Szobon, amelynek célja szintén az oktatás, szemléletformálás volt.